خبرگزاری آريا – براي ايجاد اشتها در وعده سحري، افطار را ساده ميل کنيد




توصيه هاي مشاور وزير و مدير کل دفتر طب ايراني وزارت بهداشت به روزه داران؛

براي ايجاد اشتها در وعده سحري، افطار را ساده ميل کنيد

خبرگزاري آريا- مشاور وزير و مدير کل دفتر طب ايراني وزارت بهداشت، در نشست آموزشي ويژه همکاران ستاد مرکزي وزارت بهداشت، بر اهميت خوردن سحري تاکيد کرد و ساده بودن افطاري را در ايجاد اشتها براي اين وعده موثر دانست.
به گزارش خبرگزاري آريا، دکتر محمود خدادوست، مشاور وزير و مدير کل دفتر طب ايراني وزارت بهداشت، در نشست آموزشي با موضوع «توصيه‌هاي طب ايراني ويژه روزه‌داران» که روز گذشته براي همکاران ستاد مرکزي وزارت بهداشت برگزار شد، با اشاره به دعاي ۲۳ صحيفه سجاديه گفت: در بخشي از اين دعا، آمده است: «بار خدايا، درود بفرست بر محمد و خاندان او و مرا عافيت ده، عافيتي کفايت‌کننده و شفابخش و عالي و افزاينده، عافيتي که از آن درتن من تندرستي زايد، عافيت اين جهاني و آن جهاني» و اين تاييدي است بر فراتر بودن ابعاد تندرستي از بعد جسماني و رواني که بايد به تمام ابعاد آن توجه شود.
وي با تاکيد بر تاثير بدن بر نفس و تاثير بيشتر نفس بر بدن به نقل از سيد اسماعيل جرجاني، افزود: رازي نيز در کتاب الحاوي آورده است که حتي اگر طبيب متوجه شد که اميدي به ادامه حيات و زندگي بيمار نيست، حق ندارد از روي نااميدي با او صحبت کند و اين صرف نظر از اعتقاد به اينکه مرگ و زندگي دست خدا است، به دليل تاثير بالاي نفس بر بدن که به بهبود شرايط بيمار، کمک مي‌کند.
مدير کل دفتر طب ايراني وزارت بهداشت با اشاره به اينکه بهترين هضم در هنگام خواب اتفاق افتاده و بي‌خوابي سبب ايجاد خشکي مي‌شود، بر توجه به اهميت خواب شبانه در ماه مبارک رمضان تاکيد کرد و گفت: بين زمان خوردن غذا تا خوابيدن، بايد فاصله باشد که اين فاصله بسته به نوع غذاي مصرفي و نوع هضم در هر فرد، متغير است، اما به طور متوسط، در نظر گرفتن حداقل دو ساعت فاصله زماني، توصيه مي‌شود و بايد برنامه غذايي در وعده افطار را بر اساس آن تنظيم کرد.
وي با تاکيد بر اهميت خوردن سحري براي جلوگيري از بروز ضعف در طول روزه‌داري، افزود: توصيه حکماي طب ايراني، خوردن غذا در هنگام وجود اشتهاي صادق و نه صرف پر کردن وعده‌هاي غذايي معمول است که براي ايجاد اين اشتها در وعده سحر، خوردن افطاري سبک در حد نان و پنير و سبزي يا گردو و نخوردن شام با توجه به فاصله کوتاه بين افطار تا سحر، توصيه مي‌شود.
مشاو وزير بهداشت بازکردن روزه با آب ولرم و خرما و يا آب ولرم و يک قاشق عسل را بهترين انتخاب دانست و با تاکيد بر ننوشيدن آب و مايعات سرد به عنوان اولين گزينه براي اين منظور و رفع عطش، گفت: در هنگام گرسنگي و ايجاد اشتهاي واقعي، حرارت معده بالا رفته و آماده هضم غذا مي‌شود که با توجه به ساعات طولاني روز و گرسنگي طولاني‌مدت در ماه رمضان، در هنگام افطار، معده در اوج حرارت خود قرار دارد و به عنوان اولين انتخاب براي بازکردن روزه، بايد از ماده‌اي استفاده شود که هم کمي حرارت معده را کاهش داده و به تعادل برساند و هم با کاهش ناگهاني آن، سبب اختلال در هضم غذاي بعدي و ايجاد نفخ نشود.
وي با اشاره به اينکه به دليل گرماي هوا و نخوردن آب در طول روز، يبوست يکي از مشکلات شايع روزه‌داري است و بايد از بروز آن که در طب ايراني به نام «ام‌المراض» معروف است، جلوگيري کرد، افزود: خوردن سبزي در وعده افطار براي کمک به اجابت مزاج توصيه مي‌شود، اما در سحر، استفاده از سبزي پخته مناسب است، چراکه مصرف سبزي خام، ميزان عطش در طول روز را افزايش مي‌دهد.

مصرف زياد غذاهاي سنگين در افطار، فرايند هضم را دچار اختلال مي‌کند
دکتر خدادوست با اشاره به قاعده کلي ضعيف بودن هضم معده در فصل تابستان و برعکس، تجربه بهترين هضم در فصل زمستان، تاکيد کرد: غذاهاي سنگين مانند هليم، شله‌زرد، کله‌پاچه و آش، در توان هضم معده در فصول گرم نيستند و با توجه به تقارن ماه مبارک رمضان در سال‌هاي اخير با روزهاي گرم سال، بايد تا حد امکان از زياده‌روري در مصرف اين نوع غذاها در وعده افطار، پرهيز کرد.
اين متخصص طب ايراني، عرق کاسني و شاه‌تره را در ترکيب با هم، معتدل و مقوي معده دانسته و با توصيه به مصرف آن در وعده افطار و سحر براي جلوگيري از بروز تشنگي در طول روزه‌داري، افزود: مي‌توان يک قاشق چاي‌خوري تخم غرفه را در يک نعلبکي ريخته و دو قاشق غذاخوري دوغ به آن اضافه کرد تا به خود جذب کنند و سپس تخم خرفه‌ها را نيز به ترکيب عرق کاسني و شاه‌تره افزود تا اثر ضد عطش اين ترکيب را افزايش دهد.
وي همچنين، مصرف فالوده خيار، سنکجبين يا هندوانه، سکنجبين را که از مخلوط رنده‌شده اين دو ميوه با سکنجبين به دست مي‌آيد، براي رفع تشنگي توصيه کرد و گفت: پرهيز از مصرف غذاهاي تند، سرخ‌کرده و چرب در وعده سحر و کاهش فعاليت فيزيکي و ورزش، به خصوص در ساعات گرم روز نيز براي پيشگيري از بروز تشنگي در طول روز، موثر است.
مدير کل دفتر طب ايراني وزارت بهداشت با تاکيد بر منع خوابيدن در طول روز به عنوان يک قاعده کلي در طب ايراني و تنها مناسب بودن خواب قيلوله در روزهاي طولاني تابستان که برخلاف تصور معمول، زمان آن قبل از ناهار است، افزود: به دليل روزه‌داري و نخوردن غذا در ماه مبارک رمضان، خوابيدن در طول روز براي تقويت قواي بدني و بازگرداندن رطوبت به بدن، به خصوص در افرادي که زياد تشنه مي‌شوند، توصيه مي‌شود، اما بايد توجه داشت که زمان آن هنگام غروب آفتاب و هنگام افطار که در طب ايراني به «خواب مرگ» معروف است، نباشد.